17-04-07

Wat een afknapper!

De marathon van Rotterdam is op een sisser afgelopen: om ongeveer 14u30 (na ongeveer 3u30 minuten) besliste men doodleuk de marathon te annuleren...

De ambitie was binnenkomen in 4 uur, liefst zelfs in 3u45'. Tot kilometer 15 zat ik perfect op schema en dacht ik zelfs de marathon aan dit tempo te kunnen uitlopen. Twee kilometer verder stond ik echter al geparkeerd: de hitte verplichtte me te wandelen. Een goede tijd kon ik direct vergeten. Iets verder ben ik terug beginnen te lopen tot ik aan de Erasmusbrug bij de supporters kwam. Ik was van plan uit te stappen, maar ze overtuigden me toch door te lopen. Na mijn stop van 5 à10 minuten begon ik zowaar weer soepel te lopen zodat ik wellicht nog de finish kon gehaald hebben in ongeveer 4u30'...

Tot de heren organisatoren samen met de burgeeester van Rotterdam beslisten de marathon stop te zetten. De lopers die zich op dat moment nog voor de Erasmusbrug bevonden konden gewoon direct naar de finish op de Coolsingel lopen. De anderen (zoals ikzelf) moesten terug. Ik was toen al aan ongeveer 32 kilometer geraakt. Ik had voldoende water bij me en zat nog fris genoeg om de marathon uit te lopen en de hitte te trotseren. De weg was echter met dranghekkens afgezet om ons te verplichten terug te keren. Met een paar andere koppigaards liep ik toch door (ik kroop tot twee keer toe over de hekkens) tot het op kilometer 35 onmogelijk was om nog verder te lopen. Ze hadden namelijk al auto's op het parcours doorgelaten. Daar zagen we ook de echte reden van het annuleren van de marathon: er was nog nauwelijks water aan de drankpost. Men vertelde ons ook dat er geen ziekenwagens genoeg waren om alle lopers met uitdrogingsverschijnselen weg te voeren. Akkoord dat men sommige lopers  tegen zichzelf moet beschermen, maar dat iedereen daar de dupe moet van worden vind ik er sterk over. De organisatie had volgens mij meer maatregelen (lees: meer water moeten voorzien want de temperaturen waren voorspeld) moeten nemen om ons toe te laten de finish op een eervolle manier te bereiken. Nu werden we met een busje aan de verkeerde kant van de finish afgezet maar we konden toch nog onze medaille afhalen. Alsof ik het daar voor doe!

Rotterdam heeft ferm te lijden onder het succes van het lopen en de marathon. Elk jaar meer en meer deelnemers die jammer genoeg ook niet altijd genoeg voorbereid zijn zorgden ervoor dat meer dan drie maanden voorbereiding zomaar in het water vielen. Zwijg me nu even over de marathon en zeker over die van Rotterdam want dit staat vast: daar loop ik nooit meer!

16:42 Gepost door Kristof | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

13-04-07

Aftellen (over stress, tempo, weer en supporters)

Het aftellen is begonnen; meer zelfs: het is bijna gedaan met tellen! In plaats van de trainingskilometers op te tellen is het nu uren, minuten en zelfs seconden aftellen naar de start zondag om 11.00u op de Coolsingel.

Twee jaar geleden stond ik daar nog achteloos op de laatste rij bijna zonder zenuwen, maar nu 2 jaar later, zit ik al een hele week nerveus af te wachten: 5 keer per dag het weerbericht controleren, 10 keer per dag uitrekenen wanneer we moeten vertrekken om nog op tijd te zijn het nummer af te halen, 20 keer per dag twijfelen hoe snel ik de eerste kilometers ga lopen,...

Gelukkig ken ik de weg naar de Coolsingel zodat ik me daar al niet nerveus moet over maken. Zondag vertrek ik rond 07.00u zodat ik ruim op tijd ben om me rustig om te kleden en dan het LINKERstartvak (supporter-thuisblijver: rechts op uw tv) te nemen, waar altijd een pak minder lopers staan dan rechts. Ik heb me voorgenomen om deze keer wat meer vooraan de massa te starten zodat ik het startschot nu tenminste hoor en ik wat rustiger kan starten (2 jaar geleden begon ik veel te vlug omdat ik pas na 5 kilometer de Runner's World Pacemakers voorbijliep met een balonnetje van 4u30 in de hand. In de paniekreactie die volgde ben ik een pak lopers voorbijgesneld maar helaas ook mezelf).

Dat rustige starten zal ook nodig zijn met de recente weerberichten. In Rotterdam wordt 26° voorspeld. Rond de 20° om 11.00u en nadien elke minuuut warmer. Goed voor de supporters maar voor mij wordt het wel een stap in het onbekende. Ik heb er geen idee van hoe mijn lichaam zal reageren bij de eerste warme looptemperaturen van het jaar. Met dat lichaam is het trouwens ook al een hele week een beetje twijfelen. Mijn linkerknie en heup voelen wat overbelast aan de laatste twee weken. Ik heb het gevoel een beetje over mijn top te zijn. Hopelijk is het maar een soort "zenuwenpaniekvoorgevoel" en houdt mn lichaam het 42,195 kilometer uit zondag. Volgende keer (als de marathongod het belieft) ga ik waarschijnlijk toch weer met een 12-wekenschema aan de slag ipv 14.

De eerste 5 kilometer hoop ik door te komen in ongeveer 27:30. Daarna nog een tijdje dat tempo aanhouden om hopelijk in het tweede deel geen boempatat te krijgen zoals vorige keer. De supporters na 10 kilometer mogen me dus verwachten rond 5 voor 12! De Erasmusbruggers zullen moeten wachten tot ongeveer 13.23u voor ze me zien voorbij flitsen. Hopelijk zijn ze deze keer voor 15.00u terug op de Coolsingel (lees: is hun tiramisu op) om me te zien arriveren. Suppoters... het is me wat, maar ze zijn wel brood- en pastanodig. Dus lijkt het me hier meer dan gepast om te eindigen met een dankwoordje: marathonliefhebbers aan mn zij en aan de kant; voor jullie steun word je bedankt!

09:59 Gepost door Kristof | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

05-04-07

Content met minder!

(05/04) 12 km (H 150) (01:01:29) (interval 2' + 4' rustig; 3-Leien met skiberg)
(04/04) 10 km (H 148) (55'26") (5 x 1000m Watersportbaan)
(01/04) 20 km (H 153) (01:56:13) (30'45", 28'45", 29'14", 27'29")
(29/03) 13 km (H 137) (01:11:14) (Bourgoyen + Watersportbaan)
(28/03) 11 km (H 139) (53'56") (Bourgoyen)


Oeioei, het was al van 25/03 geleden dat ik mijn blog nog ns aangevuld had. Niet dat ik niet gelopen heb intussen, integendeel! Het afbouwen is wel begonnen en het was nodig ook.

De laatste 2 weken voelde ik me wat over de top. Hoge hartslagen bij traag tempo, moe, sleuren en trekken om vooruit te geraken, zodat ik stilletjes begon te twijfelen. Niet over de haalbaarheid van Rotterdam maar over mijn vorm. Ook de kilo's wouden er niet meer af. Ik woog nog 2 kilo meer dan 2 jaar geleden bij mijn eerste martahon en eigenlijk wou ik 2 kilo minder wegen dan toen. Kortom, veel twijfels in het kopke...

Tot de weegschaal gisteren eindelijk een voor mezelf aanvaardbaar gewicht aangaf (wie het echt wil weten hoeveel dat is en me een beetje kent: gewicht = het jaar waarin ik 18 werd). Ok, gewicht is niet alles maar 2 kilo meer of minder voel je toch tijdens een marathon. Mijn voornemen is nu ook om me na de marathon niet meer zo te laten gaan en mijn gewicht wat stabieler te houden.

Vandaag voelde ik me dan eindelijk weer in orde. Een intervaltraining langs de 3-Leien in de zon met twee keer de skiberg op en af aan de Blaarmeersen doet blijkbaar wonderen. Morgen nog wat uitlopen en zaterdag naar Kruishoutem onze abdijbieren gaan verdienen (1 fles per ronde van 1 km Finse piste) zodat we iets te drinken hebben na de marathon volgende week zondag. Ik heb wel liever nen echten trappist maar we moeten ook ns met minder content leren zijn. Een wijze levensles voor Rotterdam? 

16:55 Gepost door Kristof | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |