03-02-07

71% van marathon volbracht

30 km (03/02) (H 150) (3:01:08) (30'42", 30'33", 30'40", 29'46", 29'37", 29'50") (9,94 km/h)
6 km (02/02) (H 136) (33'52") (10,63 km/h)

Vrijdagavond stond eigenlijk 10x400m op het programma, maar omdat er geen Citadelparklopers kwamen opdagen ben ik maar teruggekeerd want die saaie 400'tjes alleen, daar had ik echt geen zin in. Ik heb dan maar een 6-tal kilometer in de buurt gelopen, nooit gedacht dat het zo rustig en leuk lopen was hier in het centrum en dus zeker voor herhaling vatbaar: vanaf de Vlaamse Kaai via Portus Ganda tot aan de Minnemeersbrug en terug via de Visserij, constant aan de waterkant dus.

Vandaag was het een ander paar mouwen: voor het eerst een wisselduurloop van 30 kilometer (of 71% van een marathon). Het weer zat al mee: helder hemel en 11°C, het leek dus bijna zomer. Voor alle duidelijkheid: ik heb de 30 km niet tot in Oudenaarde gelopen, zoals sommigen mij vroegen. Het voorbeeld Gent-Oudenaarde was gewoon om er mij aan te herinneren met wat voor onzin ik eigenlijk bezig ben: van Gent naar Oudenaarde lopen behoort al redelijk tot het Guislain- of Caritasdomein. Laat staan 6 keer rond de Watersportbaan huppelen met korte broek in februari.

Maar bon, die Watersportbaan is wel handig want om de 5km kan ik me aan m'n auto bevoorraden en moet ik dus geen drank meesleuren. Verstand op nul en gaan, gaan, gaan... De eerste drie rondjes heb ik heel rustig gelopen met tijden boven het half uur per 5 km. Daarna zaten mijn rondetijden onder het half uur, zonder op het eerste gezicht te forceren. Maar gezond is toch anders denk ik: na kilometer 25 begon ik plots te voelen dat ik knieën had en mijn rechterschouder leek er elk moment te kunnen afvallen. Maar de klop van de hamer bleef gelukkig uit: wellicht werkt het zakje Enervit echt wel. Maar slecht smaken dat dat spul doet. Verschrikkelijk. Gelukkig was ik gebrieft (bedankt Herman) en kon ik het onmiddellijk doorspoelen met wat water. Al bij al is de 30 km dus goed verlopen, maar ik twijfel wel of ik binnen twee maanden onder 3:45:00 zal kunnen duiken want als ik mijn gemiddelde omzet naar de marathon zou ik binnenkomen na 4:13:30. Een trainingstijd weliswaar, maar misschien is 3:59:59 wel een realistischer doel?

20:49 Gepost door Kristof | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

30 km Proficiat, ik zou het niet zien zitten om 6 keer rond de watersportbaan te lopen, en dan nog alleen. Hou alleszins de volgende dagen maar goed je knieën in de gaten, want ik voel meestal al veel vlugger dat ik er heb.

Gepost door: Herman | 05-02-07

marathon Kristof,

Als je een schema volgt, moet je er zelf niet te veel aan veranderen. Zoals reeds gezegd kies je voor een systeem voor de ermee begint. Daarna blijf je bij dat systeem. Een goed trainingsschema is doordacht opgebouwd door een trainer met kennis van zaken en niet door iemand die alles uit de boejes haalt. Je had toch wel beter die 400's gelopen ipv die nutteloze duurloop.
Wat betreft de Watersportbaan: het is inderdaad juist dat je iedere ronde jezelf kunt bevoorraden. Maar het blijft saai om telkens opnieuw dezelfde toer af te malen. Op die manier geraak je vlug ontmoedigd! Loop eens de 3 Leien, dat is veel aangenamer. Je moet nu nog niet naar tijden kijken. Bovendien moeten de lange duurlopen traag worden gelopen, dus alleszins trager dan je marathontempo. Die duurlopen dienen om je lichaam te laten wennen aan 'duur'. De eigenlijke marathon zal je vlugger kunnen lopen, als je maar de andere trainingen niet verwaarloost! Zeker voldoende drinken tijdens die duurlopen. En probeer gerust eens andere KHsupplementen uit! Zoek uit hetwelke je het best smaakt en verteert.
Vergeet de souplesseloopjes niet. Je mag dat niet als saai beschouwen! Van lopen moet je genieten. En loop zeker geen marathon om je te bewijzen naar buitenstaanders toe. Een marathon lopen, doe je voor jezelf en omdat je het wil. Die overtuiging moet stevig in je kopje zitten, wil je het tot een goed einde brengen. Als het lopen een sleur begint te worden, stop je best met de marathon als doel te stellen.

Veel succes!

Groeten

Marc

Gepost door: Marc | 06-02-07

You don't need no education Liefsten schat,

Proficiat met je vele kilometers de laatste dagen. Ge doet echt uw best, op uw manier, die nog de beste lijkt te zijn. Twee jaar geleden heb je met amper 4 maanden voorbereiding en zonder schema een marathon uitgelopen in 4 uren, ik denk dat we dat niet mogen vergeten. En ik denk niet dat je dat kan als je ‘t enkel maar voor een weddenschap doet, ge zijt meer gedisciplineerd dan veel lopers die lopen “voor zichzelf” en dé methode denken te kennen.
Diegenen die u kennen weten dat ge allesbehalve ontmoedigd zijt, en mocht je ooit het gevoel hebben dat het een sleur wordt, zijn er nog altijd mensen die je écht kunnen motiveren.
Veel succes nog en ik sta aan de zijlijn!

Ik

Gepost door: Valerie | 06-02-07

Manmanman ! ! ! Ja Kristof,

Dat is tegenslag! Ziek zijn ! Dat zal je voorbereiding hopelijk niet te veel in de war gooien ... Veel sterkte toegewenst vanuit Latem!

Gepost door: alain lievrouw | 08-02-07

net je blog ontdekt... Veel succes alvast met de verdere marathonvoorbereiding ! Geniet van het lopen zelf, en verzorg je goed na zulke zware trainingen.
Greets en prettig wknd,
Steven

Gepost door: Steven | 09-02-07

30er Proficiat, een dertiger lopen is altijd een hele prestatie!!! Doe gewoon verder zoals je bezig bent, dan ga je zeker onder die vier uur!

Gepost door: Koen | 10-02-07

nog 2 maand lotgenoot,
amai, je blog is echt wel onderhoudend. Bijna een docusoap waard (alla Meirhaeghe- the comeback). We blijven derin geloven hé, ik tel ondertss al stiekem af. Nog ietsje meer dan 2 maanden en dan is't D-Day. De methode Cocquyt (en nu fronst menig loopgoeroe op de blog zijn wenkbrauw) laat mij toe deze week 'rust' te nemen. 'k Ben van mening dat ge u niet teveel moogt vastankeren aan een schema, als je ziet hoeveel verschillende schema's en methoden zijn zie je door 't bos de bomen niet meer... Veel succes nog, laten we der samen in onze voorlaatste maand der nen lap op geven !! Afgesproken ?

en waar zit Dieter ?

Gepost door: Rinus | 11-02-07

De commentaren zijn gesloten.